Beef Bourguignon van de BBQ

Benodigdheden:
-
BBQ met directe & indirecte zone
-
Dutch oven of gietijzeren stoofpan
-
Kookpannen
-
Bolzeef & fijne zeef
-
Snijplank
-
Koksmes
-
Dunschiller
-
Pollepel
Chcuk Roll voorbereiden en aanbraden:
- Grill de chuck roasts kort op directe hitte tot ze aan beide kanten mooi gekleurd zijn. Haal van het vuur en zet apart.
Ingrediënten:
- Chuck Roll van ongeveer 1.5 kg
-
Zout & versgemalen zwarte peper
Stoof opzetten in Dutch oven:
- Verhit de Dutch oven op de BBQ.
- Bak het spek uit, schep uit de pan.
- Fruit in het spekvet de ui, knoflook en ⅔ van de wortel.
- Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Blus af met de rode wijn.
- Voeg laurier, tijm, het vlees en de helft van het spek toe.
- Sluit de pan, bouw de BBQ om naar indirect (150-160°C), en stoof het geheel tot het vlees boterzacht is (±2,5 à 3 uur).
Ingrediënten stoof:
-
250 g spek, in blokjes
-
2 uien, fijngesneden
-
1 grote wortel, in plakjes
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
60 g tomatenpuree
-
1 fles rode wijn (bijv. Pinot Noir)
-
2-3 laurierblaadjes
-
Paar takjes tijm
Garnituur bakken & toevoegen:
- Bak ondertussen de champignons, zilveruitjes en resterende wortel in een pan met olijfolie tot mooi goudbruin.
- Voeg toe aan de stoof zodra het vlees gaar is.
Ingrediënten garnituur:
-
100 g zilveruitjes
-
250 g champignons
-
Resterende ⅓ van de wortel
-
Olijfolie
-
Snufje suiker
-
Gehakte bladpeterselie (voor garnering)
Aardappel-knolselderijpuree maken:
- Schil aardappelen en knolselderij. Kook in gezouten water met laurier tot gaar.
- Smelt ondertussen de roomboter op laag vuur tot die lichtbruin kleurt.
- Zeef de gebruinde boter voorzichtig (heet!) door een fijne zeef.
- Giet de aardappelen af, verwijder de laurier en laat kort droogstomen.
- Wrijf door een bolzeef met een pollepel voor extra fijne structuur.
- Meng met warme melk en gebruinde boter. Breng op smaak met zout en peper.
Ingredienten puree:
-
750 g kruimige aardappelen
-
½ knolselderij
-
1-2 laurierblaadjes
-
100-120 g roomboter
-
Melk (naar gewenste romigheid)
-
Zout & peper
Spruitjes voorbereiden & bakken:
- Maak de spruiten schoon en halveer indien groot.
- Blancheer in gezouten kokend water tot beetgaar.
- Spoel terug in ijswater en laat goed uitlekken.
- Bak in een hete pan met olie tot goudbruin. Breng op smaak met zout, peper of BBQ rub.
Ingredienten:
-
500 g spruitjes
-
Zout & peper
-
Optioneel: BBQ rub
Serveren:
-
Serveer alle drie los op tafel.
-
De Beef Bourguignon in de Dutch oven of een ruime serveerschaal, royaal gegarneerd met het garnituur en gehakte bladpeterselie.
-
De aardappel-knolselderijpuree in een aparte schaal, afgewerkt met een lepeltje extra gebruinde boter.
-
De gebakken spruitjes in een aparte schaal.
-
Laat iedereen aan tafel zelf opscheppen en combineren.