Tarte Tatin van Fifth Rib, geroosterde ui en Aceto-karamel

Benodigdheden:
-
BBQ met indirecte zone
-
Temperatuurmeter
-
Butcher paper of aluminiumfolie
-
Koelbox (zonder koelelementen)
-
4 bakvormpjes (11 cm doorsnee)
-
2 uitsteekringen (11 cm en 9 cm)
-
Kwast
-
Mengbakje
-
Steelpan
-
Gasbrander
Fifth Rib voorbereiden en garen:
- Bestrooi de Fifth Rib de avond van tevoren met jouw favoriete BBQ-rub en laat deze intrekken in de koelkast.
- Haal het vlees 1 uur voor de bereiding uit de koelkast.
- Steek de BBQ aan en richt in voor indirect garen op ±110°C.
- Plaats het vlees op het rooster met een kernthermometer.
- Laat garen tot een kerntemperatuur van 74°C.
Ingrediënten Fifth Rib:
- Fifth Rib
- Jouw favoriete BBQ-rub
Inpakken en doorgaren:
- Pak de rib in met aluminiumfolie of butcher paper.
- Voeg eventueel een scheut runderbouillon, appelsap of witte wijn toe.
- Gaar door tot een kerntemperatuur van 96°C.
- Open kort (2 min) om warmte te laten ontsnappen, pak opnieuw in en laat 3 uur rusten in een koelbox.
Vlees plukken en mengen:
- Verwarm de BBQ naar 200°C.
- Verwarm de rodewijnsaus of kalfsfond en laat licht inkoken.
- Meng de saus in delen door het geplukte vlees tot een smeuïge massa.
- Breng op smaak met 10 g aceto, zout en peper.
- Verdeel in vier porties, druk elk portie strak in de 9 cm steekring en laat opstijven in de koelkast.
Ingrediënten vulling:
-
Geplukte Fifth Rib (250-300 g)
-
100 ml rodewijnsaus of kalfsfond
-
10 g aceto balsamico
-
Zout & peper
Ui roosteren:
- Snijd de Spaanse ui in 4 plakken van ±7-8 mm.
Leg de plakken op een metalen plateau en brand aan met de gasbrander tot mooi geroosterd.
Ingredienten:
- 1 Spaanse ui
Aceto-karamel maken:
- Laat de suiker op middelhoog vuur karamelliseren met een klein beetje water.
- Zodra de karamel lichtbruin kleurt, voeg een scheut aceto toe en haal direct van het vuur.
Ingredienten Aceto-karamel:
-
80 g suiker
-
Scheutje aceto balsamico
-
Klein beetje water
Bladerdeeg voorbereiden:
-
Haal 8 plakjes roomboter bladerdeeg uit de vriezer en laat ze kort ontdooien tot ze nog nét een beetje bevroren zijn (dat werkt het makkelijkst).
-
Steek alle 8 plakjes uit met een uitsteekring van 11 cm.
-
Leg 4 van deze cirkels apart, dit worden de ‘ringen’.
-
Steek uit deze 4 plakken nogmaals een cirkel met een uitsteekring van 9 cm, zodat je een ringvorm overhoudt.
-
Klop een eidooier en bestrijk de rand van de overgebleven 4 volledige cirkels licht met eidooier.
-
Leg op elke ingesmeerde rand een ring van bladerdeeg en druk zachtjes aan.
-
Leg het vlees op het bladerdeeg (deze past nu perfect in de ring van bladerdeeg)
Ingredienten bladerdeeg:
-
8 plakjes roomboter bladerdeeg (Koopmans)
-
1 eidooier
Opbouw en afbakken:
-
Schep een beetje Aceto-karamel in elk vormpje.
-
Leg de geroosterde ui met de geroosterde kant naar beneden in het karamelbed.
-
Leg daarboven het bladerdeeg met het vlees, deegkant naar boven.
-
Bak indirect op de BBQ op 200°C gedurende ±40-50 min, tot het deeg goudbruin is.
-
Laat kort afkoelen en draai de tarte tatins voorzichtig om op een bord.
