Flank Steak met Shiso-sjalottenboter

Benodigdheden:
-
BBQ met directe & indirecte zone
-
Kommen & menglepels
-
Koekenpan
-
Plasticfolie of bakpapier
-
Afsluitbare zak of schaal met deksel
-
Vleesthermometer
-
Snijplank & scherp mes
Flank Steak marineren:
- Meng alle ingrediënten in een grote kom.
- Zet ongeveer ¼ van de marinade apart.
- Doe de Flank Steak samen met de overige marinade in een afsluitbare zak of schaal.
- Laat minimaal 4 uur marineren in de koelkast (langer mag).
Ingrediënten Flank Steak en marinade:
- Flank Steak
-
3 bosuitjes, in dunne ringen (+ extra voor garnering)
-
120 ml sojasaus
-
25 g lichtbruine basterdsuiker
-
1 rode chilipeper, in dunne plakjes
-
36 g gochujang (Koreaanse chilipasta)
-
30 ml rijstazijn
-
30 ml geroosterde sesamolie
-
10 g knoflook, fijngehakt (±3 teentjes)
-
3 g chilivlokken
-
2 g citroenrasp
-
45 ml vers citroensap
-
5 g verse gember, fijngehakt of geraspt
-
0,5 g zwarte peper
Shiso-sjalottenboter maken:
- Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
- Voeg de sjalotten toe en bak tot ze zacht zijn en licht kleuren.
- Voeg de sojasaus en rijstazijn toe en laat het mengsel inkoken tot het stroperig is.
- Laat volledig afkoelen in de koelkast.
- Meng dit daarna met de boter, zout en peper tot een glad geheel.
- Roer als laatste de fijngesneden shiso erdoor.
- Leg het mengsel op plasticfolie of bakpapier, vorm tot een rol en laat opstijven in de koelkast.
Ingrediënten shiso-sjalottenboter:
-
30 ml extra vierge olijfolie
-
120 g sjalotten, fijngehakt (±5 stuks)
-
60 ml sojasaus
-
15 ml rijstazijn
-
60 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
-
2 g zwarte peper
-
3 g fijn zeezout
-
10 g verse shiso, fijngehakt (±14 blaadjes)
BBQ: grillen & afmaken:
- Steek de BBQ aan en richt in voor half direct / half indirect op ±230°C.
- Haal de Flank Steak uit de marinade en grill op directe hitte tot beide zijden mooi geschroeid zijn.
- Gaar daarna indirect verder tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt (bijv. 52-54°C voor medium-rare).
- Leg direct na het grillen een plakje shiso-sjalottenboter op het vlees en laat rusten onder folie.
- Snijd in dunne plakken dwars op de draad.
- Druppel wat van de achtergehouden marinade over het vlees, voeg eventueel extra boter toe, en garneer met bosui.
